Een stukje geschiedenis

In de jaren 60  dansten men in  New York de Broadway, shows, de Palladium tijd in Amerika, de Ballroom mambo dat hedendaags een van de basispassen is van Salsa. De Mambo werd in die tijd gespeeld door de tito bigbands en waren niet toegangkelijk voor de minder bedeelden mensen.

In deze bands speelden artiesten zoals Tito Puente , MACHITO,  Willy Collon, Tito Rodriquez. 

Waar komt Salsa vandaan en hoe heeft het zijn bekendheid gekregen?

 In 1975 werd de film "Salsa" gelanceerd door Fania, het grootste platenlabel op het gebied van deze muziek. Sinds die tijd kan de salsamuziek zich verheugen op definitieve belangstelling. Het salsaorkest van tegenwoordig kent verschillende voorlopers. De muzieksamenstelling ontstond door een samensmelting van de Cubaanse sextet en de wandelende straatorkesten van Havana en bestaat uit bas, piano, trompetten, conga, bongo en tres. De dans charanga ontstond in de vorige eeuw in Cuba uit de traditionele salondansorkesten en bestond uit piano, bas, fluit, violen, timbales en guiro. Deze charanga-orkesten voerden de danzon uit, een tijdje de nationale dans van Cuba.

Sinds de opleving van de salsamuziek in de jaren 70 in New York (met zijn enkele miljoenen Latino’s het belangrijkste salsacentrum) werd de naam salsa een soort slogan, een handelsmerk. Oorspronkelijk betekent "spelen met salsa" bij Cubaanse muzikanten "spelen met pit". Nu wordt salsa meer gebruikt in de betekenis van saus, mixture. Veel Latijns-Amerikanen muzikanten houden echter helemaal niet van het woord. Om het ontstaan van de salsa/latinjazz te kunnen situeren, moet je een stap terugzetten in de geschiedenis. Vanaf de 16e tot de 19e eeuw was Zuid-Amerika een koloniaal gebied van de Spanjaarden en Portugezen. In de 16e eeuw maakte de Spaanse muziek dus een reis naar het nieuwe continent Andere Europese, vnl. Franse muziek zou volgen. De constante vraag naar werkkrachten voor de suikerrietplantages werkte de grootste mensenhandel uit de geschiedenis in de hand. Slaven uit Afrika werden in grote getallen aangevoerd. Zo zette Afrika een onuitwisbare stempel op de muziekcultuur van het Zuid-Amerikaanse continent vooral in het Caraïbisch gebied waar de oorspronkelijke bevolking sterk werd uitgedund of zelfs werd uitgeroeid.

Het Caraïbisch gebied (Grote Antillen, Kleine Antillen, Bahamas kust van Mexico en delen van de Atlantische kust van Venezuela en Colombia) zou uiterst belangrijk worden voor de salsa. Elk land ontwikkelde een aantal stijlen waarvan enkele puur Afrikaans, andere louter Spaans zijn. De meerderheid ligt daartussenin: de plena uit Puerto Rico, de calypso uit Trinidad, de merengue uit Haiti, de sarandunga uit de Dominicaanse Republiek, en de porro en cumbia uit Colombia. Al deze muzikale genres zouden bijdragen tot de salsa.

Kort samengevat,

De oorsprong van salsa ligt dus in Cuba, salsa betekent saus en is een mix van Cubaanse ritmes en jazzbebop.

De son, Is het basisritme van de salsa, en bestaat sinds eind vorige eeuw toen de percussie uit Afrika werd gemengd met de Spaanse gitaar. De son belandde in de jaren twintig via Cubaanse musici in New  York en werd later Salsa met behulp van het uitgaancentrum in New York( The Palladium and the big bands).

Patrick Rosheuvel

Maak jouw eigen website met JouwWeb